onsdag 10 oktober 2007

Koftfunderingar

I dag har jag inte varit flitig alls. I tre veckor nu kommer jag inte att ha några lektioner på onsdagar och får därför vara hemma. Och då känner jag ju att jag borde passa på att göra saker som att städa (så jag slipper på fredag), diska och baka (eftersom vi snart ätit upp det som bakades i helgen). Men inget har blivit gjort. Det är i och för sig några timmar till läggdags så jag skulle i alla fall hinna diska och baka. Men jag har ingen lust....

I stället sitter jag och funderar på min drömkofta. Den har förföljt mig i snart ett halvår. Ända sedan jag hittade ett blommönster i en bok om gottländska vantmönster. Jag har stickat upp en provlapp för att visa, och för att inspirera mig själv, för det var så länge sedan jag skrev av det så jag hade nästan glömt hur det såg ut.Den är ju stickad i restgarn i tre olika kvalitéer och med garnet draget lite hur som helst bakom. Men man får i alla fall en liten idé. Den visar också att den rosa i blommorna inte får vara för ljus om de ska synas. Dessutom insåg jag att det är mycket lättare att sticka flerfärgat på rundsticka så man hela tiden ser mönstret frammifrån och kan kontrollera att det ser rätt ut.

Vad är då problemet. Jo, jag har inget mönster och jag vet inte i vilket garn jag ska sticka den.

Först hittade jag det här mönstret på garnstudio. http://www.garnstudio.com/lang/se/visoppskrift.php?d_nr=70&d_id=10&lang=se och bestämde mig för att använda den modellen men så klart byta ut till mitt mönster. Men sedan började jag bli tveksam. Jag tycker den ser lite "sladdrig" ut nertil och i armsluten. Och kragen ser lite klaustrofobisk ut. (Fast det kan ju bero på sjalen hon har på sig också??) Då funderade jag också på att lyxa till med att använda silke-tweedgarnet. Från början hade jag nog tänkt mig tvåtrådig ull.

Men jag bad om hjälp på sysidan.se och fick tips om det här mönstret.http://www.jarbo.se/i2/sites/jarbo/files/filer/beskrivningar_pdf/4-22_w.pdf som jag först tyckte var perfekt om jag tog bort fickor och slejfar. Men sedan slog det mig att den var stickad i så tjockt garn så mina blommar hade inte alls blivit så små och nätta som jag tänkt mig. (Och ska man ta ett annat garn måste man ändå räkna om allt och då kan man lika gärna vara utan mönster) Men det gjorde i alla fall att jag nog har bestämt mig för att sticka i ull.

Nu är jag åter igen tillbaka till det första mönstret och funderar på att sticka den i visjögarn eller det lite mer "ekonomiska" Tove. Det är ju en fråga om pris, men även en fråga om färgval. Där jag har tittat finns inte de ultimata färgerna i samma garn. Botten ska vara naturvit och det är inga problem. Bladen så klart gröna och då gillar jag den ljust olivfärgade Tove men hittar ingen rosa till blommorna jag gillar, medan det finns en fantastisk rosa i visjö, men ingen fin grön... Suck, jag vet inte vad jag ska bestämma mig för!!!!!

Jag tar tacksamt emot alla förslag!

Jag kommer inte att handla garn eller börja sticka förens nästa år, men det skulle vara skönt att ha bestämt sig så det bara är att sätta igång när det blir tillfälle.

7 kommentarer:

Åsa sa...

Jag tror att din kofta kommer att bli väldigt snygg, men tror du inte att du kan blanda olika märken av garn för att få rätt färger? Huvudsaken är ju att du har samma grovlek och kvalitet. Jag tror att visjögarnet och tove är nästan lika. Tove kan vara lite strävare. Jag blandar ofta för färgernas skull.Lycka till!

Anonym sa...

Har du behov av en kopia av bokens mönster. För jag äger boken och skulle kunna kopiera av det mönstret åt dig om du vill.
//Hemliga vännen

Anonym sa...

Vill du vara lat så kan du köpa en kofta du vill ha och brodera mönstret istället.
/Hemlis igen

antfarm sa...

Tack för tippsen.

Ja, jag har funderat på att blanda.Jag har dock aldrig sett tove i verkligheten och inbillade mig att det var lite tjockare.

Tack för erbjudandet hemlisen. Jag har ju ritat av mönstret ganska bra men tackar inte nej till en kopia. (jag kan ju ha gjort fel.)

Ullstina sa...

När man läser Garnstudios beskrivning så är det minskningar både mitt i resåren och på slutet. Därav att den ser sladdrig ut. Du lägga upp färre maskor och sticka resårstickning utan minskningar. Och du, blanda inte olika garnsorter, ett tips från en som gjort misstag några gånger...
Lycka till!

Anonym sa...

Då ska du få en kopia på blommönstret. Säg till om det var nåt annat mönster som du vill ha i boken när jag ändå håller på. Du ska väl inte sticka nu på en gång så jag lägger papprena i nästa paket. Har precis skickat iväg så det hann inte komma med denna gången.
/Hemlig vän

antfarm sa...

Ullstina!
Tack för kloka råd. Det var mycket användbara tips.

Hemlisen!
Jag vet att det var många fina mönster men jag kan inte komma ihåg något särskilt. Men du får gärna överraska mig med någon av dina egna favoriter. Det skulle vara kul.