tisdag 2 oktober 2007

"Indisk" kycklinggryta

Jag gör slag i saken och skriver ett recept på en gång. Det här är mitt eget och som vanligt inte så exakt, och inte gör jag lika varje gång heller.

Receptet kom till för ganska många år sedan när jag var en fattig student. Det hade precis blivit på modet med sådana här små burkar med curry pasta som skulle blandas med grädde och valfritt kött. En dag var jag sugen på det och gick till affären med en 100 lapp på fickan. Det skulle ju räcka till en del och den nedrans burken kostade 30 spänn. Jag läste innehållsförteckningen och listade ut att jag hade alla ingredienser hemma. Så sedan dess har jag gjort min egen curry. Den är inte på något sätt autentisk, men god.

Såsen räcker till åtminstone 6 portioner men jag gör alltid lika mycket och så reglerar jag portionerna med mängden kyckling. I bland blir det ju mycket sås över förstås.

Jag varierar den från gång till gång, för jag kommer aldrig ihåg vad jag hade i den. Kryddorna innom parentes är sådana som inte är med varje gång. I bland har jag i alla , ibland bara någon. Har man inte så många sorter kan man ta lite mer av varje. Curry, spiskummin och koriander är alltid med.

Recept; 4port

500g kycklingfilé

1 burk kokosmjölk (2 pkt matl.grädde kan nog gå om man är allergisk)

Pasta:

3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 tsk "vanlig" curry
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1/4 tsk svartpeppar
(1/2 tsk kanel)
(1/2 tsk ingefära)
(1/2 tsk kardemumma)
(1/2 tsk gurkmeja)
(1/2 kuvert saffran)

Salt

Gör så här:
Stöt vitlöken i en mortel. Det går lättare om man har en liten nypa salt i men ta inte för mycket. Tänk på att fryst kyckling ofta är lagd i saltlake.Det är bättre att salta mer mot slutet.(Eller pressa i press om du inte har mortel)

Blanda i alla kryddor.

Blanda i tomatpuré. (Lätt va?)

Om man har i alla kryddor kan det bli lite tort. Rör då i lite matolja till en smidig konsistens.

Dela kycklingen i kuber och bryn dem i neutral olja.

Lägg i currypastan och låt den steka en halv minut.

Slå på kokosmjölken och låt sjuda 15-30 min, eller tills kycklingen är klar.

Vi brukar äta med Basmatiris och av någon anledning kokt broccoli.

1 kommentar:

Dödergök sa...

Å vad gott! Jag är hungrig och nu blev det inte bättre. Dags för kikärtsbiffar.