fredag 6 april 2007

Påskgodiskatastrofen

I måndags (I dag är det ju långfredag) började jag med påskgodis tillverkning!

I julas gjorde jag också fyra sorters godis som blev fantastiskt gott. Eventuellt kan detta ha lett till hybris som i sin tur ledde till slarv. Det kan även vara så att de nya recept jag provade inte var så bra (den förklaringen gillar jag mest...) eller så är jag helt enkelt inte så bra på att göra godis som jag tror?

Mintkyssarna började jag med. Sådana gjorde jag i julas också och de blev som sagt väldigt bra. Jag har dock tappat bort det receptet men hittade ett på internet som var ungefär likadant. Jag bestämde mig för att göra dubbel sats och det funkar ju inte alltid så bra. Nu blev detta ingen katastrof men inte blev de lika krispiga som de i julas inte.

Godismarmeladen är den största katastrofen! Jag var ju så glad för att jag hittat ett recept till slut. Ha ha ha! Jag följde receptet till punkt och pricka men resultatet blev en enda sörja. Jag försökte att skopa upp den mjuka gelén och täcka den med socker så att bitarna kunde stelna var för sig. Men efter att de legat på köksbordet i tre dagar började de dessutom jäsa varvid de åkte i soptunnan! Nu har jag gjort en ny satts (halv) där jag bytit ut agar-agar från receptet mot vanlig gelatin plus massor av pektin. Det hade ju varit trevligare att äta alger (agar-agar) än grisavfall (gelatin) men nu gick det i alla fall att skära bitar. Marmeladen ligger nu på torkning och är inte riktigt klar fast den fick vara med på bilden här nere.

Fudge gjorde jag också. Det blev riktigt bra men jag var dum nog att lägga ner bitarna i en burk. Det gick bra första dagen men när jag sedan skulle titta till den hade allt smält ihop i en stor klump. Det blev jag ändå inte så sur över för jag och mannen smaskade glatt i oss detta. Gjorden en ny satts i går som höll på att bli bränd... men nu är de fint inslagna och goda att äta!

Marsipanägg till slut var det enda som gick bra. Hemagjord mandelmassa färgades gul, smaksattes med apelsinskal och doppades i halvmörk choklad. Mums!


I dag är det dags att framföra "Se mannen" jag är inte nervös än men har ju ingen egen roll utan får hänga med resten av "folket" (Skönt!)
Påskaftonen spenderas hos mamma med familj och påskdagen hos pappa med fru.
Glad Påsk! (Tänk på att Jesus dog för dig för att du ska få evigt liv!)

3 kommentarer:

Dödergök sa...

Oh jag tror nog att det var fel på recepten jag för maken till gott julgodis det har jag då aldrig smakat och om du är drottningen av julgodis borde du ju vara det av påsk dito också! (Puh lång mening.)

Borde man vara där långt i förväg tror du? På musikalen alltså. Bäst att ringa och fråga dig tror jag, så att jag och mannen får plats. Det kanske råder värsta Idol-hysterin i Vasakyrkan? ;)

Anonym sa...

Mintkyssar, fudge och påskäggen var suveränt goda! Särskilt äggen men det är ju för att jag gillar marsipan.
Påsen det låg i var så söt så den ska jag spara till nästa påsk.

Tack för en trevlig påskafton!
Mamsen

Anonym sa...

Se mannen var också bra!
En stolt mor kunde inte låta bli att fälla en och annan tår.
(ganska många förresten)