måndag 16 april 2007

Hustittnig och quinoa

I dag är jag riktigt uppspelt för jag ska åka och titta på ett hus som är till salu ett par kilometer utanför stan. Det är en riktig skrothög men har en viss charm. Vi får väl se hur det känns inuti. (Vi har varit och snokat utanför en gång.) Sedan måste vi också få lov att låna pengar om vi vill köpa stället och det är ju inte säkert eftersom jag inte har fast anställning. Men det ska ändå bli riktigt roligt...

Andra ordet i rubriken är quinoa och jag tänkte jag skulle slå ett slag för denna fantastiska matvara. Om du ännu inte provat detta tycker jag absolut du ska göra det så snart som möjligt.

Quinoa är ett litet frö som växer i Anderna i Sydamerika. Det kokas och äts som ris. Det finns olika företag som säljer quinoa ex. Friggs, Go green och Frebaco och de har lite olika tillagningsinstruktioner. Jag föredrar att köpa Friggs eftersom de har störst förpackning och enklast tillagningsmetod. Å andra sidan är Frebacos kravodlade.

Quinoa påminner om cos-cos i storlek men har en annan konsistens men fungerar bra som alternativ för glutenalergiker. Det innehåller högvärdigt (fullvärdigt enligt Friggs) protein vilket är särskilt bra om man är vegetarian. Det innehåller också vitamin B, C och E, kalcium järn och fosfor. Fiberhalten är också ganska hög och quinoa har därmed ett lågt GI-värde (om man bryr sig om sånt) och är bra för tarmfunktionen. Detta är ju bra för alla!

Förutom alla fina egenskaper är det också gott. Det är ju inte alltid nyttiga saker är det men jag har ännu inte träffat någon som sagt att de tyckt att quinoa är äckligt. Det har ingen stark egen smak utan är neutral med en lite nötaktig ton tycker jag. Vill man ha mer smak kokar man i buljong.

Gå nu genast och köp ett paket quinoa!

2 kommentarer:

Bia sa...

Hoppas det är vad du förväntar dig, men ha inte för höga förväntningar innan ni pratat med den däringa banken...den kan ställa till det...fråga en som har erfarenhet.

Men lycka till om ni bestämmer er.
Strunta i alla pessimister och lyssna till er själva och banken!

Dödergök sa...

Hej kompis!
Nu är jag klar med min fluffkofta! Jag har robotstickat av ren trötthet sen vi kom hem.
Vi är lite nyfikna på vad du och mannen kom fram till efter att vi åkte. Om du vill så kan jag prata med min pappa om ev kostnader för ny grund och dränering. Vi hörs!