lördag 28 juli 2007

Ketchup effekten

ja, då när inget kommer, och så inget och sedan massor. Det har visst blivit så med mitt bloggande. Nu är jag ju här igen och skriver. Kan bero på att mannen har börjat jobba igen efter att ha varit först ledig och sedan sjuk och därmed ockuperat datorn.

Jag tänkte visa en bild på ett gott och fint valnötsbröd som jag komponerat och dessutom en skiss på ett recept. När jag bakar utan recept häller jag bara i lite som jag känner för och därför blir det svårt att återge exakta mått så det krävs en någorlunda van bakare för att följa detta.

Jag har länge funderat på att skriva ner recept och lägga upp en lista i "kanten" men jag är osäker på hur det fungerar med upphovsrätten på recept som tillhör någon annan, tex från en kokbok, och mina egna recept är ju inte så exakta som sagt men jag ska försöka bli bättre så jag kan återge dem här på bloggen.


Valnötsbröd, två stora bröd

dag1

Rör ihop 4dl grovt rågmjöl med 4dl kallt vatten.

Täck över ock låt stå till nästa dag (=fusk surdeg)

dag2

3dl vatten
75g jäst
1msk salt
3dl havrekli
vetemjöl (1-1,5liter)
2 dl krossade valnötter (kan uteslutas om man inte vill ha ett valnötsbröd)

Blanda ner kallt vatten, salt och jäst i surdegen.
Rör sedan ner havrekli.

Tillsätt sedan vetemjöl tills du får en fast men inte hård deg. (det är detta moment som kräver lite vana att avgöra hur hård degen ska bli. Bäst blir det om du stjälper upp degen mot slutet och knådar igenom den med händerna så degen blir ordentligt arbetad. )

Låt degen jäsa ca 1 timme.
Stjälp upp degen igen och knåda i valnötterna. Dela degen i två bitar och forma till önskad form.

Jäs på plåt 40 min.

Skåra eventuellt brödet.

Grädda 40 min i 200 grader.

2 kommentarer:

Dödergök sa...

Vilka fina limpor, eller vad man nu kan kalla dem... Ser jättegoda ut!

Bertina Işık Yalçınkaya sa...

Merhaba size Türkiye'den sevgiler getirdim. Kabul ederseniz sizinle blog arkadaşı olmak isterim, sevgilerimle.