söndag 21 december 2008

Julrecept x2

I år har jag verkligen legat lågt med julbaket. Men några sorter har jag gjort. Däribland supernostalgiska "Finska julstjärnor". (Det är lite finskt tema i år efter resan då vi båda kom att tänka på allt gott vi tycker om från "fäderneslandet") Det är en anspråkslös liten kaka men fin att titta på och jag tycker om dem. Dessutom är de helt naturligt fria från tillsatt socker.


Jag har själv letat som en galning efter ett recept som Farmors (som inte är gjordt av köpt smördeg). Henne kunde man aldrig fråga för hon hällde bara i lite så det blev bra. Mannen hjälpte mig på finska hemsidor och nu delar jag med mig.
Ca 50 st
Deg:
200gr smör
4 dl vetemjöl
2 krm ättikssprit
5 msk vatten
Fyllning:
1 påse katrinplommon
1-2 dl vatten
Gör så här:
Hacka samman smör och mjöl.
Blanda i ättika och vatten. Forma till en deg utan att knåda mer än nödvändigt. Det går snabbt och lätt i en matberedare. När degen börjar klumpa sig tar men ut den och klämmer ihop det sista för hand.
Låt degen vila i kylskåp till nästa dag.
Gör fyllningen. Koka plommonen i vatten tills de mjuknar så pass att de går att mosa sönder. Börja med lite vatten och ta mer om det kokar torrt innan det är klart. Det ska bli en tjock sylt. Låt svalna.
Kavla ut degen och vik den sedan i tre delar på bredden och tre delar på längden. Kavla ut och vik igen. Nu bör det vara ganska lätt att kavla ut en fin fyrkant. Skär kanterna raka och skär rutor somn är ca 6x6 cm.
Gör ett snitt in mot mitten från varje hörn. Lägg en tsk sylt i mitten. Vik in vart annat hörn så det blir en snurra. (Enklast är nog att titta på bilden nedan.)

Pensla med uppvispat ägg.
Grädda 5-8 min 225 grader.
Recept nummer 2 är av en helt annan karaktär. Här har jag ingen bild men föresäll dig en tjock, rund och brun cookie. Jag har komponerat receptet eftersom jag misslyckades med årets polkagrisar och har massa smuliga mintsockerklumpar i en skål
Polkagris cookies:
ca 25 st
125 gr smör
1 dl socker
1 dl sirap
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk kakao
150 gr mörk choklad
2 dl krossade polkagrisar av porös sort
Vispa samman smör, sirap och ägg.
Bland de torra ingredienserna.
Hacka chokladen ganska fint och lägg i dem och mintkrosset i det torra.
Rör ihop allt till en deg som formas till en rulle och läggs i kylen ett par timmar.
Dela degen i 25 bitar. Rulla dem till bollar. Lägg dem på två plåtar och platta till dem lätt.
Grädda ca 15 min i 175 grader.
Klart!
En anledning till bristen på julbak är det här:
Det ska föreställa en "karrack". Ett sorts skepp som tex Columbus använde på upptäcksresan till Amerika. 10 st har jag gjort. Varför då kan man undra...
På min skola har vi som tradition att klassläraren ger pepparkakor till sin klass på avslutningen. De får gärna visa på något man arbetet med under hösten. Jag har lätt för att ta i lite i överkant, även fast jag inte var värst. Men det gjorde att jag är lite less på bakning nu.

2 kommentarer:

Susilull sa...

Hos oss har vi snart smaskat i oss det lilla julbakta jag åstadkommit. Kan alltid hoppas pepparkakorna räcker till nyår...

Ha en riktigt God Jul!!

Kram Susanne

Anonym sa...

Åh, jag borde gjort julstjärnor. Mormor gjorde alltid dessa till jul (vi bodde uppe i norr nära Finland :-) ). Här i Sthlm har jag bara sett dem nere i Hötorgshallen.

Ha en god fortsättning.

Ps. Hoppas att du komme att tycka det är kul att titta på fåglar. Man kan lyssna efter dem också. Jag lyssnar alltid efter fåglar då jag går ut i skogen och gör mig en bild i huvudet av vilka fåglar som finns runt mig (som jag hör).