söndag 14 september 2008

Toscaäpplen

En lite "lyxigare" äppeldessert som känns lite mer arbetat än en vanlig smulpaj.

Skala och kärna ur ett äpple per person. Strö över socker/råsocker och täck med aluminiumfolie. Baka i ugnen på 200 grader ca 30-40 minuter beroende på sort och storlek. Äpplena ska bli genommjuka men behålla sin form.

Koka en toscasmet mot slutet av tillagningen. Det finns många olika varianter. Det här var den enklaste jag kunde hitta. Den räcker till ca 8 äpplen.

Blanda i en kastrull:

100 g smör
1 dl socker
2 msk vetemjöl
70 g mandelspån

Koka upp under försiktig omrörning. Låt koka en kort stund utan att ta färg. (ca en minut)

Klicka på äpplena och ställ in formen i ugnen utan folie ytterligare ca 10-15 min.

Servera med glass eller lättvispad grädde.

1 kommentar:

Ulrika sa...

Så ljuvligt gott det där ser ut!