torsdag 27 mars 2008

Garnnördarna slår till

Jag och mannen åkte på en oplanderad 2 1/2 dagars resa till Stockholm från söndag natt till onsdag morgon. Mannen är uppvuxen i vår huvudstad och hans syster bor där så vi hälsade på henne och var på en shopingtur. Vi passade även på att gå på indisk restaurant.

Jag är verkligen ingen shoping galning som kan gå i tusen affärer och titta på alla småsaker men jag älskar att kunna handla fina saker när jag mer råkar "springa på" dem.

Nu var jag tvungen att gå till "Marias garn" som jag läst om i flera bloggar. Det var en riktigt fin affär och väldigt välordnad och systematisk. Sånt gillar jag! Jag blev nästan lite överväldigad av allt som fanns att titta på. Jag var ju tvungen att köpa något men nu i efterhand kan jag inte låta bli att fundera över om jag gjorde det bästa möjliga köpet. Inte för att jag på något sätt är missnöjd, men kanske fanns det något ännu bättre som jag missade...

Jag kom i alla fall därifrån med en härva "Luca fino" merino ull. (Vad ska jag göra med en härva??? Några förslag?) Strumpstickor 2.5 i bok och träknappar till min blommiga kofta (Som jag köpt garn till men det var slut för tillfället, men knappar har jag nu i alla fall.)

När vi kom ut från affären såg mannen helt bekymrad ut. Han tyckte att alla hade betett sig så konstigt. Han beskrev det hela:

Alla som kom in i affären gjorde lika dant. De gick runt lite och gick sedan fram till en hylla. Där stannade hon/han och plockade långsamt ner ett garnnystan. Nästan som i trans stirrade personen på nystanet , tog det sedan i vänstra handen och började med stor ögon smeka garnet med högra handen. Långsamt och försiktigt, som en kattunge, fortfarande i ett transliknande tillstånd. Kanske lyftes garnet till näsan och doftades på. I vissa fall trycktes det mot halsen. Sedan lades garnet tillbaka och proceduren upprepades.

Tydligen betedde jag mig lika. När han beskrev det insåg jag att jag och de andra sett verkligt underliga ut. Men vad gör man när man är en garnnörd?!

På samma gata hittade vi en tygaffär. Märkligt nog hittade vi ett tyg som vi båda ville ha och köpte någta meter till gillestugan.

Jag har sytt i dag och det blev bra, ända till de skulle hängas upp. Jag får dem inte att hänga fint. Jag får väl gå och dra i dem några dagar.
Nu är det bara en vanlig helg kvar av mitt påsklov och jag ska njuta av bara den.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om du vill ha en härva till, eller fler, så brukar det gå bra att ringa till Maria (Marias garn) så skickar hon mot betalning. Du har ju färg och färgbadsnummer på garnbanderollen.

Det är lite religion att köpa garn: vissa ritualer måste förekomma :-)

Maria J sa...

Jag tycker att det låter som ett helt normalt beteende! :-)

Förresten, imponerande att du lyckades besök Marias Garn utan att ruinera dig...

Anonym sa...

Ulricha, tack för tipset. Ska fundera ut vad jag skulle vilja ha garnet till. Men en härva var ju ett lite konstigt köp.

Maria, Ja, helt normalt beteende för en garnnörd. (Fast än så länge har jag inget eget får;) Vi hade sett ett litet kinesiskt bord på auktion som vi hade tänkt köpa, därför höll jag hårt i plånboken.(helt i onödan visade det sig, inget bord för oss) /antfarm